Hoe lang gaat een matras mee?

Hoe lang gaat een matras mee

Een goede nachtrust is essentieel voor uw welzijn. En een belangrijk onderdeel van uw slaapomgeving is natuurlijk uw slaapsysteem. Misschien vraagt u zich af: “Hoe lang gaat mijn matras eigenlijk mee?” In dit uitgebreide artikel geven we u antwoord op deze vraag en bieden we u tips en adviezen om de levensduur van uw matras te optimaliseren.

Hoe weet je dat je matras aan vervanging toe is?

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de tekenen die aangeven dat uw matras zijn beste tijd heeft gehad. Hier zijn enkele indicatoren:

  • Oncomfortabel liggen. Als u wakker wordt met rugpijn of stijfheid, kan dat een teken zijn dat uw matras zijn ondersteuningscapaciteit verliest.
  • Zichtbare slijtage.Kuilen, bobbels of veren die door de matras steken, zijn duidelijke tekenen dat het tijd is voor een nieuw exemplaar.
  • Allergieën.Oude matrassen kunnen een broedplaats worden voor huisstofmijten, wat allergische reacties kan veroorzaken.

Waarom slijt een matras?

Hoe lang een matras meegaat hangt enorm af van de gebruikte materialen en de maakwijze. Omdat ieder mens transpireert dringt dit in de loop der jaren door in uw slaapsysteem. In transpiratievocht zitten zouten en andere mineralen die de levensduur sterk kunnen verminderen. Met name schuim en latex zijn hier gevoelig voor. Na 7-10 jaar kan het schuimrubber uitdrogen en vervolgens verpulveren. Bij een matras dat verlijmd is kan dit ervoor zorgen dat de verlijming los laat. Waardoor uw slaapoppervlak kan gaan kuilen of de zijwangen kunnen in elkaar zakken.

Als een matras de levensduur voorbij is kunt u rugpijn krijgen

Hoe lang gaat een natuurlijk matras mee?

Natuurlijke materialen gaan erg lang mee. Dankzij de natuurlijke regulerende eigenschappen van deze vulmaterialen zijn ze minder gevoelig voor (transpiratie)vocht. Dat komt natuurlijke vezels zoals hennep, wol of katoen, vocht goed kunnen absorberen. Maar vervolgens ook weer uit kunnen wasemen. Een bijkomende voordeel is dat deze bijzondere producten met de hand gemaakt worden. Waardoor er geen lijm benodigd is. Een natuurlijk matras van Beds & Bedding wordt letterlijk met de hand in elkaar ‘genaaid’. Er zijn dus ook geen verlijmingen die kapot kunnen gaan. Afhankelijk van het onderhoud, zoals het regelmatig draaien en keren, kunt u tussen de 15 tot wel 25 jaar genieten van uw bed. Dat is pas duurzaam!

Hoe lang gaat een Auping matras mee?

Hoe lang een gemiddeld Auping matras mee gaat is erg afhankelijk van het juiste onderhoud. Over het algemeen kunt u er op rekenen dat uw Auping matras 8 tot 12 jaar mee gaat. Omdat er geavanceerde materialen en productiemethoden gebruikt worden hoeft u niet meer te draaien en te keren! Ook staat bij Auping de ventilatie op een enorm hoog peil. Dit heeft een positief effect op de slaaphygiëne.

Een goede bedbodem is belangrijk voor de levensduur

De bedbodem speelt een cruciale rol in de ondersteuning en levensduur van uw bed. Een goed ondersteunende bedbodem verdeelt het gewicht gelijkmatig, wat helpt om het doorzakken van uw matras te voorkomen. Zorg ervoor dat de bedbodem past bij uw matrastype voor optimale ondersteuning. Een slechte bedbodem kan ervoor zorgen dat u niet goed ondersteund wordt en uw slaapsysteem veel sneller slijt dan normaal.

Hoe lang gaat een matras mee? Verleng de levensduur met een molton.

Dankzij een goede molton gaat uw matras langer mee

We stipten het al even aan. Een belangrijke factor die de levensduur van uw bed bepaalt is transpiratievocht. Door uw matras te beschermen met een molton, kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen. Een molton is een beschermende hoes die ervoor zorgt dat uw matras lang mee gaat. De molton beschermt tegen vocht, vuil en zorgt ervoor dat uw slaapplek langer schoon en hygiënisch blijft.  Het is wel belangrijk om uw beddengoed elke week te wassen. Het liefst op 60 graden, dit werkt ook nog goed tegen een huisstofmijtallergie.

Een goed advies bij Beds & Bedding

Als u op zoek bent naar een nieuw of tips over het onderhouden van uw huidige bed, staan de experts van Beds & Bedding altijd klaar om u te adviseren. Met hun expertise zorgen zij ervoor dat u altijd comfortabel slaapt en uw matras de maximale levensduur kan behalen. Kom dus eens , geheel vrijblijvend, langs om te informeren wat u kunt doen om uw bed lang mee te laten gaan.

Hoe weet u dat uw matras aan vervanging toe is?
Let op signalen zoals toenemend ongemak, zichtbare slijtageplekken en allergische reacties.
Hoe vaak moet u een matras vervangen?
De meeste matrassen hebben een levensduur van 7-10 jaar, maar dit varieert per materiaal en merk. Controleer uw matras regelmatig op slijtage. Een natuurlijk matras kan echter veel langer meegaan!
Hoe merkt u dat uw matras is doorgezakt?
Een duidelijke kuil in het midden of het gevoel hebben dat u naar het centrum rolt tijdens uw slaap, zijn tekenen dat uw matras doorzakt.