Duurzaam matras, wol is een vernieuwbare grondstof

Duurzaam matras kiezen: waar moet je op letten?

Een bed is een belangrijke aankoop die uw gezondheid en slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Maar heeft u er ooit aan gedacht wat een duurzaam matras precies is? Het kiezen van een duurzaam matras is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook bijdragen aan een gezonde slaapomgeving. In dit artikel leest u waar u op moet letten bij het kiezen van een eco vriendelijk slaapsysteem.

Duurzaam matras met wollen comfortlaag

Materiaalkeuze

Het gebruikte materiaal kan van invloed zijn op de duurzaamheid. Natuurlijke materialen zijn vaak duurzamer dan synthetische materialen. Kies daarom voor een duurzaam matras van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, wol of hennep. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook ademend en vochtregulerend. Veel van deze materialen zijn ook van nature hypoallergeen en blinken uit in het reguleren van het slaapklimaat. Waardoor u dieper en rustiger slaapt en dus meer uitgerust wakker wordt.

Duurzaam matras met product paspoort

Certificeringen

Er zijn verschillende certificeringen die aantonen dat u een duurzaam matras aanschaft. Zo zijn er certificaten voor biologisch katoen en natuurlijke materialen zoals GOTS en OEKO-TEX. Ook zijn er certificaten voor duurzame productieprocessen zoals Cradle-to-Cradle en FSC. Controleer of het matras dat u overweegt deze certificaten heeft. Zo is Auping bijvoorbeeld Cradle to Cradle Silver gecertificeerd. Vispring maakt gebruik van FSC gecertificeerd hout voor alle Vispring boxsprings.

Auping Criada duurzaamheid

Recycling

Bij het kiezen van een duurzaam matras is het ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheid tot recycling. Sommige matrassen kunnen gerecycled worden aan het einde van hun levensduur. Zo kan het materiaal opnieuw gebruikt worden en wordt afval voorkomen. Wat heel belangrijk is dat een duurzaam matras niet verlijmd is en er geen schuim wordt gebruikt. Dit maakt het recyclen erg moeilijk. Een natuurlijk, handgemaakt, product kan makkelijk uit elkaar worden gehaald waarbij de natuurlijke onderdelen biologisch afbreekbaar zijn.

handgemaakte boxsprings

De levensduur van een duurzaam matras

De levensduur is een enorm belangrijke factor voor een milieuvriendelijk bed. Immers, hoe minder vaak u een nieuw product hoeft te kopen des te minder grondstoffen worden er gebruikt. Waardoor uw ecologische voetafdruk krimpt. Natuurlijke grondstoffen zijn hierin veruit de beste keuze. Materialen zoals wol, katoen en paardenhaar kunnen wel 80 jaar meegaan! Maar verwerkt in een compleet product is 25-30 jaar van intensief gebruik een reële levensduur voor een duurzaam matras.

Duurzaam matras uit Nederland

Waar wordt een duurzaam matras gemaakt?

De herkomst van een duurzaam matras is ook van groot belang. Bedden die dicht bij huis zijn geproduceerd hebben over het algemeen een kleinere ecologische voetafdruk dan slaapsystemen die van verder weg moeten komen. Kijk daarom naar de productielocatie. Het is dan ook niet voor niets dat we bij Beds & Bedding bewust werken met een groot aantal Nederlandse leveranciers. Zoals Auping, Pullman en ook ons eigen merk wordt in Rotterdam gemaakt. Ook halen we veel producten uit België, Frankrijk en Engeland.

Duurzame matras merken

Bij Beds & Bedding vindt u verschillende merken waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De twee belangrijkste zijn Auping en Vispring. Maar de manier waarop ze een duurzaam matras maken loopt enorm uiteen.

Duurzaam matras van Auping

Auping

De visie van een duurzaam matras van Auping is een circulair product welke volledig opnieuw gebruikt kan worden. Aan het einde van de levensduur kunnen de onderdelen makkelijk uit elkaar gehaald worden. Het staal van de pocketveren en de polyester onderdelen worden van elkaar gescheiden en apart verwerkt. De polyester onderdelen verdwijnen in een soort shredder, waarna de klein gemaakte vezels tot een soort pellets worden omgesmolten. Deze pellets kunnen ze hergebruiken tot grondstoffen om een compleet nieuw duurzaam matras te maken. Keer op keer. Dit principe wordt circulariteit genoemd.

Duurzaam matras van Vispring

Vispring

Vispring richt zich op het gebruik van de beste natuurlijke materialen uit de directe omgeving van de fabriek en een lange levensduur. Door de manier waarop Vispring een duurzaam matras maakt gaan deze tot wel drie keer langer mee dan reguliere matrassen! Hierdoor kunt u uw investering over een veel langere periode afschrijven. Ook liggen de Vispring slaapsystemen bijzonder comfortabel en is het slaapklimaat fantastisch.

Duurzaam matras uit Nederland

Meer informatie bij Beds & Bedding

Het kiezen van een duurzaam matras is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook bijdragen aan een gezonde slaapomgeving. Let bij het kiezen van een duurzaam matras op de materiaalkeuze, certificeringen, recyclingmogelijkheden, levensduur en herkomst. Zo maakt u een bewuste keuze voor een slaapsysteem dat bij u, uw slaapgewoonten en het milieu past. In een van onze winkels geven we u met alle plezier meer informatie!