Een donzen dekbed wassen: de complete gids

Net als bij alle andere goede producten kan het onderhouden van uw donsdek de levensduur aanzienlijk verlengen. Uw donzen dekbed wassen kan hier dus ook bijhoren. In deze blogpost leggen we u precies uit wat u moet doen om op een goede manier zelf te kunnen wassen. Het donzen dekbed staat bekend om een behaaglijke warmte en comfortabele soepelheid, maar heeft speciale zorg nodig. Door de unieke eigenschappen van dons kan een verkeerde behandeling leiden tot schade of het verlies van isolatie-eigenschappen.

Donzen dekbed wassen

Wanneer is het nodig om uw donzen dekbed te wassen?

Het wassen van uw donzen dekbed hoeft helemaal niet vaak te gebeuren! Hoe minder vaak, des te beter het is voor uw donsdek. Vaak raden we aan om dit alleen in het geval van incidenten en ongelukjes te doen. Zoals bijvoorbeeld een kop koffie of thee die omgevallen is tijdens een ontbijtje op bed. Of als iemand heel ziek is geweest. Over het algemeen is luchten en opschudden beter.

Zelf uw donzen dekbed wassen

Een donzen dekbed wassen kan een intensieve klus zijn, daarom raden wij over het algemeen aan om deze te laten reinigen bij een goede stomerij. De reden hiervoor is dat uw donsdek waarschijnlijk te groot is om zelf eenvoudig te kunnen wassen en drogen met een reguliere wasmachine en droger. Maar als u het toch zelf wil doen, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen.

Voordat u begint: voorbereiden op het wassen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Volg dus voordat u begint met uw donzen dekbed wassen met de onderstaande stappen.

  • Controleer altijd eerst de labels en het wasvoorschrift van de fabrikant.
  • Verzamel de nodige benodigdheden zoals een mild wasmiddel en tennisballen.
  • Inspecteer het de tijk op eventuele schade en repareer deze voordat u begint met wassen.
  • Klop uw donzen dekbed voor het wassen nog even goed uit.

Het wassen zelf

Het wassen van uw donzen dekbed is heel simpel. U kunt het beste een cyclus met koud water gebruiken i.c.m. het milde wasmiddel. Heeft u een origineel Beds & Bedding product voorzien van een katoenen tijk, dan mag u het zelfs op 60 graden wassen! Dit is speciaal om huisstofmijt tegen te gaan. Voor producten van andere leveranciers houdt u gewoon het wasvoorschrift aan.

Na uw donzen dekbed wassen komt het drogen

Het drogen van uw donzen dekbed is een cruciaal onderdeel van het proces. U kunt het in de buitenlucht laten drogen of een wasdroger te gebruiken. Het heeft de voorkeur om uw wasdroger langdurig te gebruiken op een lage temperatuur. De vulling mag namelijk niet te heet worden. Het is belangrijk om uw donsdek regelmatig uit de droger te halen, op te schudden en vervolgens weer terug te doen. Ook helpt het om een aantal tennisballen in de droogtrommel te stoppen. Deze tennisballen kunnen dan de vulling loskloppen tijdens het droogproces.

Donzen dekbed wassen en daarna drogen

Hoe U uw donzen dekbed na het wassen onderhoudt

Het beste onderhoud na het wassen voor een donzen dekbed is om deze regelmatig te luchten en op te schudden. Als u uw beddengoed verschoont is het handig om het bed niet direct volledig op te maken. Maar uw donsdek gewoon even lekker te laten luchten. Het opschudden is belangrijk om de vulling goed los te krijgen en voldoende lucht

Het correct wassen en drogen van uw donzen dekbed kan de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. Door de eenvoudige stappen uit deze blog te volgen, zorgt u ervoor dat u nog vele jaren heerlijk kunt slapen. Heeft u ervaringen of vragen over het wassen van een donzen dekbed? Vraag deze gerust!

Hoe warm een donzen dekbed wassen?
Wij raden aan om het wasvoorschrift van de fabrikant te volgen. Een donzen dekbed van Beds & Bedding met een 100% katoenen tijk kunt u wassen op 60 graden. Maar over het algemeen raden we een wasprogramma van niet meer dan 30 graden aan.
Hoe vaak moet ik mijn donzen dekbed wassen?
Idealiter wast u uw donzen dekbed zo min mogelijk. Vaak wassen kan stressvol zijn voor de vulling, waardoor de isolatiekracht (sterk) af kan nemen. Wij raden aan om dit alleen te doen in het geval van incidenten en ongelukjes.